Впровадження системи «ХАССП»
(англ. "НАССР")
у роботу ЗДО «Веселка»
У дитячих садках і
освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих
органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза
домом.
На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де
харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих
установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно
підтримувати принципи системи «ХАССП».
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися
наступних
позитивних моментів:
· В обов'язковому
порядку контролюється сировина, що поставляється
в ЗДО для приготування їжі для дітей;
· Існує можливість
документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити
на стіл до дитини;
· Здійснюється жорсткий
контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та
гігієни:
1. Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю,
приміщення їдальні і кухні;
2. Особиста гігієна персоналу;
3. Правильне прибирання відходів і сміття;
4. Відсутність комах тощо.
· Продукти, які не
відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам
або утилізуються;
· Жорсткий контроль за
зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів
допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та
алергічні отруєння.
Головним завданням системи«ХАССП» є:
- аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами
-приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на
склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання «пакету документів» і їх неухильного виконання.
Сюди входять:
· Вимоги, яким повинні відповідати
наявні в харчоблоці ЗДО посуд, кухонний
інвентар і обладнання;
· Вимоги, які пред'являються
до кулінарних виробів і харчових продуктів
на етапах споживання, приготування, зберігання;
· Вимоги, які регламентують
безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції)
Перелік ККТ
(критичних контрольних
точок)
на етапах виготовлення харчової продукції:
1. Придбання харчової сировини ;
2. Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
3. Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
4. Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень
фактичних параметрів від встановлених.
Закони
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості
харчових продуктів»
Накази
Листи
Немає коментарів:
Дописати коментар